Fetuslardan koleksiyon yaptı

Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Demir'in çeşitli nedenlerle anne karnında ölen ya da anomali (sakatlık) nedeniyle alınmak zorunda kalınan fetuslardan..

Güç Gönel - Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Demir'in çeşitli nedenlerle anne karnında ölen ya da anomali (sakatlık) nedeniyle alınmak zorunda kalınan fetuslardan (doğuma kadar ana rahmindeki canlıya verilen ad) oluşturduğu koleksiyon, ailelerinden yasal izin alınarak bilimsel amaçla sergileniyor.
Demir, yaptığı açıklamada, canlı oluşumunu inceleyen embriyolojinin tıp fakültesi öğrencilerine temel eğitim düzeyinde verilmesi gerektiğini kaydetti. Tıp fakültelerinde öğrencilere sadece teorik bilgilerin verilmesinin yeterli olmadığını vurgulayan Demir, geleceğin hekimlerinin öğrendiklerini uygulamaya aktarmasının son derece önemli olduğuna dikkati çekti.
Bu ihtiyaçtan yola çıkarak çeşitli nedenlerle anne karnında ölen ya da anomali nedeniyle alınmak zorunda kalınan fetuslardan ailelerin izniyle koleksiyon yapmaya başladığını anlatan Demir, ailelerin fetusları öğrencilerin öğreniminde kullanılmak üzere, tamamen bilimsel amaçlarla kendilerine vermeyi kabul ettiğinin altını çizdi.

-Koleksiyonda 40'a yakın fetus var-

Son 30 yılda gebeliğin yedinci haftasından dünyaya gelmesine sayılı günler kalanlara kadar 40'a yakın fetusu bir araya getirdiğini belirten Demir, bunları içine özel bir sıvı konulmuş cam fanuslarda, Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı girişinde sergilediklerini söyledi.
Fetusun gelişimi konusunu işleyen öğrencilerin dersten sonra koleksiyon alanına gelerek, öğrendiklerini kendi gözleriyle görme şansı yakaladıklarına işaret eden Demir, şöyle konuştu:
''Fetusun nasıl geliştiğini, hangi organların ne zaman gelişimini tamamladığını, dış etkenlerden, radyasyondan nasıl etkilendiğini, doğumsal anomalileri, annenin aldığı toksik maddelerin bebeğin hangi organlarına zarar verebildiğini bu şekilde gösterebiliyoruz. Öğrencilerimizin, asistanlarımızın, hocaların bu eğitimden geçmesi lazım. Bunu görmeden fetusun nasıl geliştiğini anlatamazsınız. Öğrenci teorik olarak duyduğu bir embriyonun sekizinci haftadaki pozisyonunu, kolunu, bacağını, boyunu, kilosunu somut şekilde burada görebiliyor. Bunu gördükçe de kendisine güveni geliyor.''

24 Mar 2013 - 11:21 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber