ALKÜ 108 üniversite içinde 42. sırada

Henüz 2 yıllık bir üniversite olan ALKÜ, kontenjan doluluk oranıyla 108 üniversite arasında 42. oldu. Turizmden umduğunu bulamayan esnafın gözü de ALKÜ'de

YÜZDE 83’lük kontenjan doluluk oranıyla önemli bir başarıya imza atan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi (ALKÜ), köklü birçok üniversiteyi geride bıraktı. LYS sonuçlarının 8 Ağustos tarihinde açıklanmasının ardından gözler istatistiklere çevrildi. Sınava girerek tercih yapma şansını elde eden öğrencilerin tercih yapma oranı geçen yıl yaklaşık yüzde 70 iken, bu yıl bu oran yaklaşık yüzde 54’te kaldı. Yani tercih yapma hakkı olmasına rağmen geçen yıla göre daha az öğrenci tercih yaptı. Bu konuda YÖK "İstihdamda güçlük yaşanan bazı programlarda doluluk oranlarında önemli azalma gözlenmiştir" açıklamasını yaptı. 
LİSANSTA YÜZDE 90, ÖNLİSANSTA YÜZDE 75 DOLDU 
Lisans programlarında (4 yıllık) geçen yıl yüzde 94 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 89'a, ön lisans programlarında (2 yıllık) ise geçtiğimiz yıl yüzde 91 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 62'ye düştü. ALKÜ ise lisans programlarında (4 yıllık) yüzde 90, önlisans programlarında (2 yıllık) yüzde 75 doluluk oranı ile Türkiye ortalamasının üzerinde bir performans gösterdi. Henüz iki yıllık bir geçmişe sahip olan ALKÜ, genelde yüzde 83'lük doluluk oranı ile 108 devlet üniversitesi arasında 42'nci sırada yer aldı. 2017 ÖSYS yerleştirme sonuçlarına göre bu yıl ilk defa öğrenci alan 10 bölümün çoğunda ALKÜ yüzde 100 tercih oranı ile büyük başarı elde etti. 
YENİ BİRÇOK BÖLÜMDE TERCİH ORANI YÜZDE 100
Bu yıl itibariyle ilk defa öğrenci alan Eğitim Fakültesi İngilizce Öğretmenliği (İngilizce), Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Meslek Yüksekokulu (MYO) Emlak ve Emlak Yönetimi, ALTSO Turizm MYO Turizm Animasyonu, Gazipaşa Mustafa Rahmi Büyükballı MYO Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği ve Sağlık Hizmetleri MYO İlk ve Acil Yardım bölümlerinin kontenjanlarını yüzde yüz oranında doldurmuş olması ile ALKÜ, yeni açılan bölüm tercihlerini ne kadar doğru yaptığını da kanıtlamış oldu.
KÖKLÜ BİRÇOK ÜNİVERSİTEYİ GERİDE BIRAKTI
Lisans ve ön lisans programlarında kontenjanını yüzde 83 oranında dolduran ALKÜ bu sayede Trakya Üniversitesi (yüzde 81.67), Kocaeli Üniversitesi (yüzde 80.04), Sakarya Üniversitesi (yüzde 78.39), Afyon Kocatepe Üniversitesi (yüzde 74), Manisa Celal Bayar Üniversitesi (yüzde 72.61), Süleyman Demirel Üniversitesi (yüzde 72.41), Selçuk Üniversitesi (yüzde 71.37), Dumlupınar Üniversitesi (yüzde 66.84) gibi köklü üniversiteleri geride bırakma başarısına imza attı. Konu ile ilgili değerlendirmelerde bulunan ALKÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Pınarbaşı, öğrencilerin artık daha bilinçli tercih yaptıklarını ve istihdam şansı olan bölümlere daha fazla yönelim olduğunu belirtti. Meslek liselerinden MYO'lara doğrudan geçişin bu sene kaldırılmasının MYO'larda ciddi kontenjan düşüşlerine yol açtığını ifade eden Pınarbaşı, ALKÜ'ye olan ilgi ile ilgili olarak da, "Birincisi Alanya'mız zaten kendisi bir marka olduğu için öğrencilerin yaşamak ve eğitim almak istediği dünya güzeli bir şehir. İkincisi bizler üniversite yönetimi olarak iki yıldır açtığımız ve ilk defa öğrenci alacağımız fakülte ve bölümlerin popüler olmasına ve istihdam şansı olan, tercih edilen bölümler olmasına dikkat ediyoruz. Biz inanıyoruz ki üniversitemiz bu güzel gelişimini ve ülkemizin güzide üniversitelerinden birisi olma yolundaki kararlı yükselişini her geçen gün daha da hissettirecektir" dedi.
'ALANYA ADINA ÇOK OLUMLU OLACAK'
Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, "Alanya'nın bundan böyle üniversite şehri olarak da anılacak olması son derece önemli. Türkiye'de devlet üniversitesinin açıldığı ilk ilçe Alanya. Bu anlamda doluluklarının da, özellikle turizm ve gastronomi bölümünün bölgenin özellikleri dikkate alındığında yüzde 100'lere ulaşmış olması hem önemli, hem de son derece sevindirici. Hem vakıf hem de devlet üniversitemizin gelişmesiyle birlikte, özellikle ölü sezon olarak tabir ettiğimiz kış aylarında Alanya ekonomisine ciddi anlamda katkı sağlanacaktır. Katkının yanısıra sosyal gelişim açısından da son derece önemli. Bu çerçeveden baktığımızda hem devlet, hem de vakıf üniversitelerimizin önümüzdeki dönemlerde Alanya'ya katkıları çok daha fazla olacaktır" dedi. 
'YENİ DÜZENLEME İSTİYORUZ'
Alanya Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci de "Geçtiğimiz yıllarda Alanya'nın doğu bölgesinde apartlarda, pansiyonlarda kalan öğrenciler sayesinde kış aylarında iyi doluluk oranları yakalamıştık. Ancak şimdi yeni bir yönetmelikle bu tip apart veya pansiyonların ya tamamen öğrencilere, ya da tamamen turistlere hizmet vermesiyle ilgili bir karar alındı. Bununla ilgili bir kanun çıktı ve Resmi Gazete'de yayınlandı. Bununla ilgili düzeltme istedik. Çünkü kışın öğrenciler buralarda kalıyor ama bölgemiz turistik. Bu bölgelere göre de yeni bir düzenleme yapılmasını istiyoruz. Şu anda apart oteller ve pansiyonlar öğrenci kabul etmede sıkıntı çekiyor. Yeni yönetmeliğe göre öğrenci kabul ederlerse suç teşkil edecek. Bu da sıkıntılı ama inşallah bunu da aşacağız diye ümit ediyoruz" diye konuştu.
'30 BİNLERE ULAŞIRSAK RAHATLARIZ'
Alanya'da ilk başta mutlaka bir üniversite kurulmasını istediklerini her zaman söylediklerini ifade eden Değirmenci "Netice itibariyle üniversiteler kuruldu. Bugün 10 binli öğrenci sayılarına ulaştık. Alanya'nın belli bölgelerinde şu anda öğrencilerle ilgili farklı işletmeler oluşmaya başladı. Bunlar da öğrencilerin sayesinde oldu. Bu doluluk oranı da kışın bizi rahatlatıyor. Önümüzdeki süreçte 30 binli sayılara ulaştığımız zaman özellikle Alanya merkez çok fazla rahatlayacaktır. ALKÜ'nün 108 üniversite arasında 42. olması önümüzdeki süreçte bunun daha da gelişeceğini gösterir. Çünkü Alanya güzel bir bölge. Bu bölgeyi de öğrencilerin tercih edeceklerini biliyoruz" ifadelerini kullandı.  
'EN RAHAT EĞİTİM ALANYA'DA'
Alanya Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Velittin Yenialp de "İlk kez bir ilçede açılmış olan devlet üniversitesinin bölgemize ciddi oranda destek olacağına inanıyoruz. Öğrenciler açısından da en elverişli, rahat eğitim görecekleri şehrin Alanya olduğuna inanıyorum. Burada daha önce İskandinav turistlerin kaldığı apart oteller vardı. Konya, Isparta gibi şehirler öğrenciler sayesinde ciddi ekonomik kazanç sağlıyor. Neden öğrenciler de turizmi destekler bir durumda olmasın? Yaz mevsiminde zaten yabancı misafirleri ağırlıyoruz. Kış mevsiminde de bunun öğrencilerle devam ettirilmesiyle Alanya'ya ve ekonomisine ciddi katkı sağlanacağına inanıyorum" dedi.
'ÖNEMLİ BİR BAŞARIYA İMZA ATTI'
Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Vekili ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti (AGC) Başkanı Mehmet Ali Dim de "Alanya'nın devlet üniversitesi ALKÜ tercihte 108 üniversite arasında 42. oldu. Tebrikler Pınarbaşı hocam. Yüzde 83'lük kontenjan doluluk oranıyla önemli bir başarıya imza atan ALKÜ, köklü birçok üniversiteyi geride bıraktı" ifadelerini kullandı.

# ALKÜ

20 Ağu 2017 - 14:08 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.


Çorum Haber