Alanya o yasak için ‘Evet’ dedi

"Tarihi Alanya Kalesi'ne teleferik sonrası motorlu araç girişi yasaklanmalı mı?" sorulu anketten yüzde 53 ile 'Evet' çıktı. AK Parti'den 'Ulaşım hakkı engellenemez, yapılan hizmeti eziyete dönüştürmeyelim', CHP'den ise 'Yasaklansın ama orada yaşayan insanlar ne olacak?' açıklaması geldi

ALANYA Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'in "Kaleye sadece tur otobüsü değil, motosiklet ve otomobil de dahil hiç araç girmemesini öngörüyoruz" açıklamasının ardından TGF Genel Başkan Vekili ve AGC Başkanı Mehmet Ali Dim'in 'Kaleye araç girişi yasaklansın mı?' sorulu Twitter anketine ilgi büyük oldu. Ankette yer alan 'Tümden yasaklansın' şıkkı yüzde 53'lük oy oranıyla birinci oldu. Ankete katılanların en çok verdiği ikinci yanıt ise yüzde 24 ile "Sadece otobüs yasaklansın" oldu. Bu yanıtı yüzde 13 ile "Özel araçlar kullanılsın" ve yüzde 10 ile "Tüm araçlar girebilsin" yanıtları izledi. 
'ULAŞIM HAKKI ENGELLENEMEZ'
Konuya ilişkin Yeni Alanya'nın sorularını yanıtlayan AK Parti Alanya İlçe Başkanı Mustafa Berberoğlu, Alanya Kalesi'nde yaşayan bir mahalle, yaşayan insanlar, çalışan esnaflar olduğunu belirterek "Sadece yaşayanlar değil, yerli-yabancı binlerce ziyaretçisi olan bir bölge. Bu insanların ulaşım hakkı engellenemez. Yapılan hizmeti eziyete dönüştürmeyelim" dedi. 
Berberoğlu şöyle devam etti: "Eğer Alanya Kalesi'nde ulaşım için alternatif bir güzergah yaratılmazsa, insanların ulaşım hakkı engellenemez, paralı ulaşıma da dönüştürülemez. Kanunen de bölgenin tamamen trafiğe kapatılmasının mümkün olduğunu sanmıyorum. Bu noktada şu sorular aklımıza geliyor. Alanya Belediyesi, Teleferik Projesi'ni Yap-İşlet-Devret modeliyle verdiği firmaya ekonomik açıdan bir taahhütte mi bulundu? Bu firmaya yolcu garantisi mi verildi? Eğer böyle bir taahhüt varsa ve bu nedenle böyle bir uygulamaya başvuruluyorsa bunun ayrıca değerlendirilmesi lazım" dedi. 
Ulaşım planlama yetkisinin Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne (BŞB) bağlı Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nde (UKOME) olduğunu da hatırlatan Berberoğlu "Alanya Kalesi'nin ulaşımına ilişkin bir çalışma olursa bu BŞB'ye iletilir. Antalya BŞB bu konuyu değerlendirir, karar verir. Sayın Türel'in halka rağmen kararlar almayacağı da herkes tarafından bilinir" dedi. 
Berberoğlu, tur otobüslerinin Alanya Kalesi'ne çıkışları konusunun da turizm açısından değerlendirilmesi gerektiğini belirterek "Turizmcilerle görüşerek tur otobüslerine günün belirli saatlerinde kaleye çıkış yasağı getirilebilir" dedi. 
'KOMİSYON KURULMALI' 
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Alanya İlçe Teşkilatı Başkanı Ali Takavut "Büyük otobüs ve benzeri araçların kaleye çıkması doğru değil. Orası bir kültürel miras. Alanya'nın tarihi. Ancak orada yerleşik bir nüfus var. O insanların ulaşımı nasıl sağlanacak? Çalışan, her gün o yolu kullanan insanlar var. Kapatılmasından yanayım ama bunların üzerinde de çalışılmalı. Orada esnaflar da var. Oturup tartışmak, komisyon oluşturmak gerekiyor. Orada yaşayan insanlardan dinlemek gerekiyor. Büyük araçlar gitmesin tabi ama orada yaşayan insanlar da unutulmasın" diye konuştu.
'PLANIMIZI BUGÜN AÇIKLAYACAĞIM'
Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ise "İç Kale'nin bağlantı yerinden itibaren bir kapatma planımız var. Tamamen kapatmak gibi bir durum olamaz zaten. Bununla ilgili gerekli bilgileri de bugün düzenleyeceğimiz 3. yıla özel programda canlı yayında vereceğim" ifadelerini kullandı.

16 May 2017 - 23:34 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

07

Kale sit alanıdır oraya ne bina yapılabilir ne de araç girebilir - Öncelikle kale yerleşim alanı haline nasıl gelmiş araştırma konusu saygılar

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Mayıs 23:34
06

banu sancak - hastalanan yerleşimleri ambulans dahi alamayacak mi esnaf mali gelince aileler çocuklarını servis arabasına nasıl bindirerek daha mantıklı çözüm bulunsun..

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Mayıs 23:34
04

Niyazi uysal - Kapatamasın ulaşım hakkını engellemeye kimsenin hakkı yok. Sorun doğurur bu saatten sonra insanlar ulaşım için eşek mi beslesin.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Mayıs 23:34
03

Şükrü yüksel - Evet yasaklansın ama kaleye tirenvay konsun sadece telefirik le olmaz düşüncesindeyim

Birde kalenin etrafında yürüyüş yolu yapılsa kalyongibi gezintiyeri turizim açısından büyük faydası olurdu

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Mayıs 23:34
02

kadir özkan - Tümden yasak olmaz,adada oturup şehre iş için gidip gelenler var,ayrıca adadaki esnaf ne yapacak. Sadece belli saatlerde belediye otobüsü sefer yapsın.

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Mayıs 23:34
01

Gale gule teras - Gidip kafa çektimiz bi kalemiz terasımız var onada ellemen

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 16 Mayıs 23:34

Çorum Haber