Alanya esnafı için uyarı

Oda başkanları, borç batağındaki esnafa cezaevi yolunun gözüktüğünü belirterek, "Taahhüt vermeyin" uyarısında bulunuyor

Yasin ARAZ

ESNAFIN adeta kan ağladığı 2016 yılının ardından gözler 2017'ye çevrilirken, 2016'nın 'acı' bilançosu da ortaya çıkmaya devam ediyor. Alanya esnafının durumu her geçen gün kötüye gidiyor. İcralık olan esnaf sayısının geçtiğimiz yıllara oranla yüzde yüz arttığını belirten esnaf odası başkanları, üyelerini temkinli olmaları konusunda uyardı.
'BORÇ BORÇLA KAPANMIYOR'
Alanya Esnaf ve Sanatkarlar Odası (ALESO) Başkanı Nuri Demir, icralık esnaf sayısında çok ciddi bir artış olduğunu belirterek "İcralık esnaf sayısında ne yazık ki azalma yok, ciddi bir artış var. Çünkü alınan krediler ödenemiyor. Krediyi krediyle kapatmaya çalışıyorlar. Geçtiğimiz yıl icralık esnaf sayısında yüzde 25 artış olmuştu, bu sene yüzde 25-50 arası bir artış olabilir. Esnafımız bunalımda. Borçlarını ödeyemeyip cezaevine girenler var. 2016 sonunda bir kaç tane esnaf ne yazık ki cezaevine girdi. Elde avuçta ne varsa tüketiyorlar. Evini arabasını satanlar oluyor" dedi. 
'ESNAFIN YÜZDE 70'İ KAPATIR'
Demir, şöyle devam etti: "Biz üyelerimizi uyarıyoruz 'Taahhüt vermeyin, gerekirse gelsinler, mallarınızı toplasınlar ama taahhüt verdiğiniz zaman cezaevine giriyorsunuz. Cezaevindeyken borcu nasıl ödeyeceksiniz, bir de faiz yiyorsunuz' diyoruz ama nafile. Geçtiğimiz günlerde bir üyemizi polisten aldık. Cebimizden para verdik de çıkardık. Eğer 2017 yılını da 2016 gibi geçirirsek cezaevine girenlerin yanısıra esnaflarımızın yüzde 70'i dükkanını kapatır, gider. Sıkıntı çok büyük."
'BORÇLU ESNAF YÜZDE YÜZ ARTTI'
Alanya Şoförler Odası Başkanı Ali Akkaya ise "Sorunlar herkeste olduğu gibi bizim sektörde de ne yazık ki var. İcralık dosya sayısında korkunç bir artış oldu. Geçtiğimiz yıla oranla yüzde yüz gibi bir artış rakamına ulaşıldı. Aldıkları aracın taksidini bir ay ödeyemeyip icra takibine takılan arkadaşlarımız var. Sorunlar ciddi, sezon böyle devam ederse dertlerimiz katlar. Şu an için cezaevine düşen olmadı, umuyoruz ki olmaz da ama sezon hiç iç açıcı değil" ifadelerini kullandı.
'YAKALAMA KARARLARI ÇIKIYOR'
Alanya Pansiyoncular Odası Başkanı Hüseyin Değirmenci de "Taahhüt verenlerle ilgili yakalama kararı olanlar var. 2015 ve 2016'da turizmdeki sert düşüşten dolayı esnaf kendi borçlarını ödeyemedi. Buna rağmen hükümet tarafından SGK primlerinin ötelenmesi, 50 bin TL'ye kadar sıfır faizli kredi verilmesi gibi birçok tedbir alındı. Ancak hala yaşadığı sıkıntıyı gideremediği için borçlarına taahhüt veren esnaf var. Taahhüt verdikten sonra borcuyu ödeyemeyen ve 'Taahhüdü ihlal' suçu kapsamına giren esnaflar için yakalama kararı çıktı. Bu esnaflar da borçlarını ödemek için büyük bir çaba içerisine girdi. Bu sorunu çözmek ancak mevcut borçları yapılandırma ve kredi vermeyle aşılabilir" diye konuştu.

27 Şub 2017 - 22:30 - Gündem


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.

04

Yavuz Senol - 16 nisanda uyan sende, esnaf olarak HAYIR dersin artık bence şimdiden kampanya başlatın işe yarayabilir durumun umutsuz'u olmaz,umutsuz insan olur Hayır'lı işler ALANYA...

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Şubat 22:30
03

Orhan - Hep laf hep laf icraatta gelince yok

Hani ak partinin verdigi sözler

Hani söz verilen yatırımlar hepsi yalan...

Golf sahaları nerde

Alanya büyük otogar nerde

Alanyaspor tesisleri nerde

Toki konutları yok icraat yok

Sayın yenialanya çalışanları biliyorum bunu da yayınlanayacaksınız ana sorun bu verilen vaatleri

Lütfen artık hep lafı bıraksınlar icraata geçsinler yoksa esnaf perişan....

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Şubat 22:30
02

salih - Erdoğanın kişisel hırsı başkanlık sevdası ülkeyi felakete götürürken hem turizmi hemde Alanya esnafını bitirdi bir AKPli olarak referandumda oyum HAYIR olacak

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Şubat 22:30
01

Orhan - Antalya ve Alanya bekediyesi seçim vaadi ni yerine getirdi mi ?

Hayır

Hep lafta hep lafta

Icraat yok

Yanıtla . 0Beğen . 0Beğenme 27 Şubat 22:30

Çorum Haber