Alanya'nın bileşik kapları!

FİZİKTE

"Bileşik Kaplar Yasası" vardır.

Misal, yan yana ama birbirinden bağımsız iki kap varsa ve bunlar bir hortumla birbirine birleşikse, kapların sıvı düzeyinde fark oluşmaz, su tüm kaplarda aynı düzeyde kalır, düzey bazen yükselir, bazen alçalır.

Bu fizik yasası, aynı zamanda toplumsal bir kural, bir toplum yasasıdır.

Özellikle günlük konuşma dilinde, ülkenin bir alanda ne kadar geri ya da ileriyse, diğer alanlarda da aşağı yukarı o alan kadar geri ya da ileri olduğuna örnek verilen bir fizik kuralı olarak bilinir.

Bileşik Kaplar Yasası'nı kapsayan konular bir anlamda; halkın bilgi, kültür, algılama düzeyi, değer yargıları, politikanın, bürokrasinin eğitim kurumlarının, sivil toplum örgütlerinin, medyanın, hatta sanat yaşamının düzeyini ve kalitesini de belirler.

“Her toplum layık olduğu hükümetle yönetilir” gözlemi, fizikteki Bileşik Kaplar Yasası'nın, toplum yaşamına yansımasıdır.

Halk aydınlanır, bilgi, kültür ve eğitim düzeyi yükselir, algılama yeteneği gelişir, değer yargıları sağlıklı hale gelirse bu seviye yüksekliği yönetime, bürokrasiye, politikaya, eğitim kurumlarına, medyaya, tüm toplumsal örgütlere, hatta iş yaşamına bile yansır.

Tıpkı Alanya'da olduğu gibi.

"Alanya'ya neden kaliteli, paralı turist gelmiyor?" diye yıllarca yazıp çizdik, söylenenleri sizlere aktardık ama nafileydi, ta ki üzerinde inek otlayan Gazipaşa Havalimanı yeniden anımsanmaya, hatırlanmaya başlanıncaya dek.

İşte Bileşik Kaplar Yasası'na en iyi örneklerden biri. Havalimanı faaliyete girince Alanya'nın turizmdeki çıtası da bir anda otomatikman o seviyede yükselmiş oldu.

"Yerli turistin, kaliteli tatil yapmasını bilen kesimi neden Bodrum'a, Alaçatı'ya, Çeşme'ye gidiyor da, çayırda çimende yatanları, oteldeki açık büfeye sanki bir haftadır aç bırakılmış gibi saldıranları, havuza denize beyaz donla girenleri Alanya'ya geliyor" diyen serzenişleri yıllarca yazıp çizdik.

Kıymetli okuyucu...

"Alanya neden bir Belek, Bodrum, Çeşme, Alaçatı olamıyor?" diye kendimizi boşu boşuna üzmeye, bu soruya bilmem kaç milyon cevap aramaya lüzum yoktur.

Bileşik Kaplar Yasası'nda olduğu gibi, şehir ne ise gelen turist de odur.

Alanya'ya gelen yerli ve yabancı turist, aslında bizim aynadaki suretimizdir.

"Çeşme'de deniz varsa bizde de var. Bodrum'da güneş varsa en kralı bizde. Alaçatı'da kum varsa, bizde alası var" değildir mesele.

Mesele, isim vermiyorum, A'dan Z'ye şehri yönetenlerin düzeyi, bilgi birikimi, vizyonu, o koltukları neden işgal ettiklerinin bilincinde olup olmadıklarıdır.

Misal; Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in denizi, kumu, güneşi olmayan Eskişehir'e her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turisti çekebilme vizyonuna sahip olabilmektir aslı mesele.

Misal, Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel'in kıt imkanlarla hayata geçirmek üzere olduğu Teleferik Projesi ve Tavşandamı Projesi, Kültür, Sanat ve Turizm Festivali, Bileşik Kaplar Yasası'nda anlatılan iki kabın su seviyesini eşitlemesi gibi, şehrin ufkunu açacak, ileriye götürecek çalışmalardır.

Yeterli midir?
Elbette hepsi takdire şayandır ama yeterli değildir.

Bu konuda naçizane fikrim şudur...

İktidar partisinin, "Alanya Belediyesi'ni MHP'ye kaptırdık, ne yapıyorsa kendi başına yapsın" anlayışından acilen uzaklaşmasında yarar vardır, Alanya'nın menfaatleri için Adem Başkan'a iktidarın kaynaklarını Alanya'ya akıtma aşamasında yardımcı olunmalıdır.

Alanya Belediyesi'ni dün MHP kazanmıştır, iktidarda AKP vardır, bu nedenle her ne kadar İller Bankası'ndan yasal yardımlar geliyor olsa da, Alanya, Ankara'daki para musluklarına uzaktır, yarın Alanya Belediyesi'ni AKP kazanır, iktidara MHP geçer, bu mantık sürdükçe Alanya yine Ankara'daki parasal kaynaklara uzak kalır, olan Alanya'nın geleceğine, esnafına, vatandaşına, turizmcisine, kundaktaki bebeğine, çoluk çocuğun geleceğine olur.

16 Nisan'da yapılan Anayasa Referandumu'nda "Evet" için el ele veren AKP ile MHP'nin "Bileşik Kaplar Yasası" misali siyaseten neredeyse aynı rotada gittiği siyasi bir iklimde Alanya'nın da AKP Hükümeti'nin tüm nimetlerinden azami seviyede yararlanması en büyük dileğimizdir.

# YAZARIN DİĞER YAZILARI

Yazar Alper Kutay - Mesaj Gönder


göndermek için kutuyu işaretleyin

Yorum yazarak Yeni Alanya Gazetesi Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Yeni Alanya Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Haber ajansları tarafından servis edilen tüm haberler Yeni Alanya Gazetesi editörlerinin hiçbir editöryel müdahalesi olmadan, ajans kanallarından geldiği şekliyle yayınlanmaktadır. Sitemize ajanslar üzerinden aktarılan haberlerin hukuki muhatabı Yeni Alanya Gazetesi değil haberi geçen ajanstır.



Anket Alanya Belediye Başkanlığı anketi - Alanya'nın nabzını tutuyoruz! Siz kime oy verirdiniz?
Tüm anketler

Çorum Haber